Templárska výprava Žilinským krajom sa pristaví pod hradom Likava

29.08.2012 Ružomberok

Likavka 29. augusta (TASR) – Seriál výprav templárov po Žilinskom kraji, ktorý sa začal 15. júla v Kaštieli Radoľa, sa v sobotu 1. septembra pristaví v prírodnom amfiteátri pod hradom Likava neďaleko Ružomberka. Celodenný program ponúkne pravý stredoveký jarmok so všetkým, čo k nemu neodmysliteľne patrilo, dobové remeslá, kuchyňu, hudbu, rinčanie zbraní v rytierskych súbojoch.

„Hoci od záhadami opradených čias templárov uplynulo už mnoho storočí, stále nás priťahuje ich tajomnosť,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár. „Tento originálny projekt s podporou eurofondov sme pripravili a postupne realizujeme ako atraktívnu marketingovú podporu cestovného ruchu s podtitulom Príďte sa do nášho kraja vrátiť do minulosti,“ vysvetlil.

Hrad Likava a okolitý dolný Liptov, najmä kostoly v Ludrovej a Martinčeku, sa vo viacerých historických legendách spájajú s existenciou a prítomnosťou červených mníchov, ako kedysi ľudia často nazývali templárskych rytierov. Podľa jednej z legiend sa v Kostole Všechsvätých údajne nachádza krypta významného templárskeho majstra Johannesa Gottfrieda von Herbersteina.

„Kto nestihne prísť pod Likavský hrad, bude mať ďalšie príležitosti 9. septembra na hrade Blatnica či 13. októbra na hrade Strečno. Naše tohtoročné templárske výpravy, na ktoré je vďaka finančnej podpore Európskeho fondu regionálneho rozvoja bezplatný vstup, vyvrcholia 17. novembra na Oravskom hrade. V posledných rokoch sa právom pýši titulom najnavštevovanejšieho slovenského hradu,“ dodal predseda ŽSK.
 

Vyberte región